De collectie

Veelzijdige collectie: van instrumenten tot stamboeken en filmbeelden

De museumcollectie telt zo’n 2.300 objecten, waaronder een groot aantal prototypes. Verder ten minste 25.000 foto’s en ander beeldmateriaal (dia’s, films en video’s) en ruim 8.700 documenten. Hiermee is het Nationaal Veeteelt Museum een van de grootste documentatiecentra op het gebied van veeteelt en ki in Nederland. Bovendien heeft het een grote privécollectie antiquarische boeken over veeteelt in bruikleen. Andere belangrijke bruiklenen zijn een aantal runderschilderijen van de bekende kunstenares Marleen Felius, koestudies van Jan de Haas, het portret van een Hollandse bok van Anton Mauve en een groot schilderij van de bekende 17e eeuwse dierenschilder Melchior d’Hondecoeter.

Collectie

Allerhande voorwerpen, documenten, films en boeken die in de loop van de tijd van belang zijn geweest bij de veeverbetering behoren tot de collectie. En er is natuurlijk veel te zien over de ontwikkeling van de ki, een techniek die bij veel diersoorten is toegepast. Van runderen en varkens tot kalkoenen en zelfs bij bijen.

Topstukken

Tot de topstukken van het museum behoren zonder meer de geprepareerde koppen van diverse wereldberoemde stieren. Een ander topstuk is een groot schilderij van eerder genoemde Marleen Felius, die begin 2016 zelfs promoveerde tot doctor aan de universiteit van Utrecht.

Hebt u iets voor onze collectie?

Het museum heeft sinds de opening in 1999 vele objecten binnengekregen. De collectie is voor runderen nagenoeg compleet. De geschiedenis van de varkensfokkerij, de fokkerij en ki bij schapen, geiten en paarden is waarschijnlijk niet compleet. Mocht u nog objecten of documenten bezitten en die willen afstaan of in bruikleen geven aan het museum, neem dan s.v.p. contact op met ons!

Entree

Vanaf 12 jaar : € 5,00
Kinderen van 10 tot 12 jaar : € 2,00
Kinderen tot 10 jaar : gratis
Vrienden van het museum : gratis

Rondleiding (excl. entree) : € 25,00 per groep (10-20 pers.)

Het museum beschikt over enkele rolstoelen en een traplift. Ook is er een mindervalidentoilet aanwezig.

Plan je route

Word vriend van het museum