Geschiedenis

Fusies in de veeteelt

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw veranderde de organisatie van de Nederlandse rundveeverbetering ingrijpend. De honderden kleine verenigingen die zich bezighielden met melkcontrole, stamboekregistratie en kunstmatige inseminatie gingen steeds vaker een fusie aan. De landelijke koepel werd CR Delta (huidige naam CRV). Ook in de varkenssector heeft zich een soortgelijke ontwikkeling voorgedaan en ontstond de fokkerij-organisatie Topigs.

Compilatie-Geschiedenis

Waardevolle materialen behouden

Een vijftal personen die werkzaam waren in de veeteelt en ki-sector waren bang dat er veel waardevolle voorwerpen en documenten verloren zouden gaan. Zij staken de koppen bij elkaar om dit te voorkomen en besloten zoveel mogelijk historische materialen te verzamelen. Dit is de basis geweest voor het museum.

Breed gesteund initiatief

CR Delta (CRV) stelde direct opslagruimte beschikbaar en later ook tentoonstellingruimte. Tevens steunde CR Delta geldelijk de inrichting en stelde het zich vervolgens structureel garant voor een belangrijk deel van de exploitatiekosten.
Ook de particuliere rundveefokkerij-organisatie Koepon, overkoepelende organisaties uit de varkensfokkerij en de internationaal opererende fokkerijgroep Topigs boden blijvend hulp.

Museum Veeteelt en KI een feit

Mei 1999 opende het museum Veeteelt en KI zijn deuren in  de voormalige kantoorruimte van het oude ki-station van het land van Cuijk in Beers. Sinds 2001 is het museum zelfs officieel een geregistreerd museum. In 2009 zijn de tentoonstellingsruimten van het museum volledig opnieuw ingericht en kreeg het museum zijn huidige naam: Nationaal Veeteelt Museum.

Entree

Vanaf 12 jaar : € 5,00
Kinderen van 10 tot 12 jaar : € 2,00
Kinderen tot 10 jaar : gratis
Vrienden van het museum : gratis

Rondleiding (excl. entree) : € 25,00 per groep (10-20 pers.)

Het museum beschikt over enkele rolstoelen en een traplift. Ook is er een mindervalidentoilet aanwezig.

Plan je route

Word vriend van het museum