Neeltje 349

Neeltje 349

Neeltje 349 heeft in haar leven meer dan 100.000 kg melk geproduceerd. Tegenwoordig is dat niet zo bijzonder meer, maar rond 1980 was het bereiken van deze levensproductie uitzonderlijk genoeg om er een feest van te maken en de koe een lauwerkrans om te hangen.

De productie van 100.000 kg melk is op zich al genoeg om Neeltje 349 en haar miljoenen collega-melkgeefsters te eren in dit museum. Want het mogen dan stieren zijn die voor grootscheepse verspreiding van de genetische aanleg zorgen, het zijn toch de koeien die de kostelijke vloeistof produceren. En daar gaat het tenslotte om.

Het aantal koeien dat de voorheen magische grens passeert is nu ongeveer 1.000 per jaar. De eigenaar krijgt nog een herinneringsprijsje, maar een feest en een lauwerkrans voor de koe is er tegenwoordig niet meer bij.

Neeltje 349

Faculteitskoe

Neeltje 349 werd geboren op de proef- en onderwijsboerderij De Uithof, behorend tot de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Deze boerderij is dus de naamgever van het hele universiteitscomplex. Als onderdeel van de Utrechtse Universiteit was De Uithof ook de enige boerderij in eigendom van het ministerie van onderwijs.
De boerderij is later verhuisd naar een ander gedeelte van het faculteitsterrein en kreeg de naam proefaccomodatie Tolakker. Neeltje verhuisde mee.

HF-genen

Neeltje 349 is ook een voorloper in de ontwikkeling van de melkveefokkerij in Nederland. Een familielid, Neeltje 130, was op 4 december 1970 het eerste kalf in Nederland met een Noord-Amerikaanse Holstein Friesian-stier als vader. Op De Uithof werd, in de schaduw van de fokkerijproeven van Wageningen en de onderzoekinstituten IVO en Schothorst, vanaf 1970 consequent met HF-stieren gefokt. Daardoor nam de HF-invloed in de veestapel snel toe. Neeltje 349, geboren in 1977, was al de derde generatie (de 3 in 349 geeft dit aan). Dit betekent dat Neeltje al voor 7/8 deel HF-genen heeft op een moment dat de doorsnee Nederlandse veehouder nog niet aan een overstap begonnen is.

Neeltjes overgrootvader is Cornerset Centurion Medalist, een stier met een hoge fokwaarde voor melkhoeveelheid en exterieur, maar een verlaging van het vetgehalte. Hij heeft ook in Nederland goede koeien voortgebracht. De grootvader van Neeltje is de wat anonieme Amberley Burley Laird. Geen hoogvlieger in fokwaarde, maar ook een stier die geen steken liet vallen. Laird is in Nederland alleen in onderzoeksverband ingezet.
Penstate Ivanhoe Star is de vader van onze Neeltje. Deze stier behoorde tot de toppers van zijn generatie en genoot ook bekendheid als stiervader.

Met haar afstamming is Neeltje 349 vrijwel zonder twijfel de eerste 100.000 kg koe met overwegend Holstein Friesian-afstamming. Inmiddels zijn duizenden haar in die prestatie gevolgd. En dus is de kop van deze koe haar plaats aan de Toren der Kampioenen zeker waardig.

Entree

Vanaf 12 jaar : € 5,00
Kinderen van 10 tot 12 jaar : € 2,00
Kinderen tot 10 jaar : gratis
Vrienden van het museum : gratis

Rondleiding (excl. entree) : € 25,00 per groep (10-20 pers.)

Het museum beschikt over enkele rolstoelen en een traplift. Ook is er een mindervalidentoilet aanwezig.

Plan je route

Word vriend van het museum